Kol žarnyne vyrauja gerosios bakterijos, esame sveiki. Jei žarnyne nepakanka gerųjų bakterijų, mūsų žarnyne maistas užsibūna, prasideda maisto pūvimo procesas, kurio metu į organizmą išskiriami toksinai. Toksinai sukelia daugybę negalavimų ir gali prišaukti labai rimtų susirgimų – diabetą, Alzhaimerio ligą, depresiją, avitaminozę, mažakraujystę ir daug kitų.
Tam, kad sukurtumėte palankias sąlygas gerąjai žarnyno mikrobiotai vešėti turite laikytis sveikos mitybos, propaguoti aktyvų gyvenimo būdą, suteikti sau kokybišką poilsį, duoti ramybę mintims. Tai reikalauja nuolatinės drausmės ir valios pastangų, be to kasdienybėje dažnai ištinka stresą keliančios situacijos, kurios ne visada priklauso nuo mūsų. Efektyviai atstatyti ir palaikyti gerųjų bakterijų kiekį žarnyne labai padeda kasdienis fermentuotų produktų vartojimas.
Kaip ir visų bakterijų, žarnyno mikrobiotos pasaulis nepaprastai sudėtingas ir jį pergudrauti ne taip paprasta. Gerai jeigu produktai su gerosiomis bakterijomis yra papildyti ir prebiotikais – kitaip sakant ląsteliena, kuri reikalinga bakterijoms daugintis ir jas maitina. Ląstelienos gausu vaisiuose, daržovėse, kruopose, riešutuose. Fermentuotų gėrimų koncentratuose RAIDO gyvenančios gerosios bakterijos yra pamaitintos ląstelienos turinčiais produktais – avižomis, grikiais, kokosu.
3 fermentuoto gėrimo koncentrato panaudojimo būdai
Labai naudinga į kasdienę mitybos rutiną įtraukti fermentuotų gėrimų vartojimą. Dažnai iškyla klausimas kada ir kaip reikėtų juos vartoti. Toliau pateikiame pagrindinius koncentrato panaudojimo būdus.
1. Vartoti profilaktiškai. Nelaukite kol užklups stiprūs negalavimai, tam kad imtumėmės sveikatinimosi priemonių. Vartodami bent po 50ml fermentuoto gėrimo koncentrato kasdien, padėsite savo organizmui geriau apvirškinti maistą, pasisavinti visas maistines medžiagas, palengvinsite šalinimo procesus bei stiprinsite imunitetą.
2. Vartojant antibiotikus arba po antibiotikų kurso. Visiems gerai pažįstamas šių laikų įprotis – vartoti antibiotikus be priežasties, net peršalus “dėl visa ko”. Bet tai ne vienintelis jų patekimo į mūsų organizmą būdas – antibiotikų galima rasti daugelio kosmetikos priemonių sudėtyje ir žemės ūkio produktuose. Antibiotikų paveikta mikrobioma negali iki galo atlikti savo darbo – užtikrinti normalaus virškinimo, reguliuoti organizmo imuninės sistemos ir t.t. Ilgainiui gali padidėti rizika susirgti atopiniu dermatitu, bronchine astma, padidėja jautrumas infekcinėms ligoms. Todėl antibiotikus reikia vartoti tik tada kai jau nebėra kitos išeities. Dažniausiai pasireiškiantis šalutinis antibiotikų poveikis – antibiotikų sukeltas viduriavimas. Fermentuotuoti gėrimo koncentratai RAIDO yra praturtinti gerųjų bakterijų rūšimis, kurios padeda sumažinti ir visai panaikinti antibiotikų sukeltą viduriavimą bei atstatyti antibiotikų pažeistą mikrobiotą.
3. Po apsinuodijimo ir sergant žarnyno ligomis. Apsinuodijimas maistu, kitaip vadinamas intoksikacija – tai maisto sukeliamas virškinamojo trakto sutrikimas, pasireiškiantis dėl užteršto, nešviežio ar netoleruojamo maisto vartojimo. Norint greičiau atsigauti po apsinuodijimo patariama gerti daug skysčių, vartoti gerąsias bakterijas, atstatančios organizmo mikroflorą, ir aktyvintą anglį. Žarnyno sutrikimus dažniausiai lemia infekcinės ligos, kurias sukelia mikroorganizmai: bakterijos , virusai, parazitai, grybelis, pirmuonys. Vienas iš sprendimo būdų – reikia pasirūpinti savo organizmo mikrobioma – vartoti produktus praturtintus gerosiomis bakterijomis!
Šaltiniai:
Kosiewicz MM, Zirnheld AL, Alard P. Gut microbiota, immunity, and disease: a complex relationship. Front Microbiol.
Giulia Enders. Gut: The Inside Story of Our Body’s Most Underrated Organ. 2018.
Natalia Zubareva. Žarnynas – organizmo variklis: oda, svoris, imunitetas ir laimė – štai kas slypi antrųjų „smegenų“ vingiuose. 2021
Ačiū už puokią informaciją!
Ačiū už puikią informaciją! 😉